
قفل زبانه برقی
شهریور 17, 1402
تکنولوژی و هوش مصنوعی چگونه ورزش را تغییر داده است
دی 1, 1402تکنولوژی کفشهای بسکتبال
کفشها، یکی از مهمترین فاکتورها در عملکرد ورزشکاران در مسابقات ورزشی است. اما نقش کفشهای ورزشی در بسکتبال به دلیل ماهیت این ورزش اهمیت ویژهتری نیز دارد. همین موضوع باعث شده تا شرکتهای بزرگی چون نایکی سرمایهگذاری عظیمی روی کفشهای بسکتبال انجام دهند و آخرین تکنولوژیهای ورزشی و پزشکی را روی آنها اعمال کنند.
از کفشهای فوق سبک آدیداس با وزنی کمتر از ۲۳۰ گرم تا کفشهای تطبیقپذیر نایکی با تکنولوژی HyperAdapt که در طول بازی و به کمک اپلیکیشن قابل تنظیم هستند، همگی آخرین تکنولوژی های ورزشی را بکار گرفتهاند تا گوی سبقت را در ارائه بهترین کفش بسکتبال از رقیبان بربایند. میتوانید آخرین کفشهای بسکتبال روز دنیا که در سایت آمازون به فروش میرسند .
راکت تنیس هوشمند
تنیس یکی از پرطرفدارترین رشتههای ورزشی در دنیاست و گردش مالی بالای این رشته باعث شده کمپانیهای ورزشی سرمایهگذاری زیادی برای بهبود عملکرد ورزشکاران این رشته انجام دهند. ازجملهی این سرمایهگذاریها تولید راکتهای تنیس هوشمند است.در این راکتها با قرار دادن تراشهای شامل چند حسگر در قسمت دسته راکت، امکان ارسال اطلاعاتی مفیدی از جمله نوع ضربه، شدت ضربه، مکان قرارگیری توپ روی راکت و … به طور آنلاین به تلفن همراه ورزشکار و یا مربی ورزشکار ارسال میشود. این اطلاعات میتوانند در بهبود عملکرد ورزشکار تأثیر بسزایی داشته باشد
تکنولوژی چشم شاهین
چشم شاهین یا Hawk Eye نام تکنولوژی است که در تنیس مورد استفاده قرار می گیرد و مشابه آن با نام های دیگر در ورزشهایی چون فوتبال و والیبال نیز استفاده می شود. در این تکنولوژی با کمک دوربین های پیشرفته و پردازنده های قدرتمند مسیر حرکت توپ تشخیص داده می شود و در قالب انیمیشن به داور و تماشاگران محل دقیق فرود توپ را نشان می دهد. دقت این تکنولوژی چیزی حدود به ۲ میلیمتر است که در سرعت های بالا توپ بسیار کاراتر از چشم انسان است. صحبت از سرعت بالای توپ شد خوب است اشاره ای به Radar Gun کنیم.تفنگ رادار یا Radar Gun یکی دیگر از تکنولوژی های ورزشی بکار رفته در تنیس که با هدف بدست آوردن سرعت توپ در اطراف زمین کار گذاشته می شود.
تکنولوژی های ورزشی در والیبال
در سالهای اخیر که والیبال با شور و هیجان بیشتری در ایران دنبال میشود و بینندگان بیشتری پیدا کرده، واژه ویدئو چک در میان عموم به واژه شناخته شدهای تبدیل شده است. حتی گاهی این واژه در دیگر حوزههای اجتماعی هم مورداستفاده قرار میگیرد. اما این واژه وام گرفته از مفهومی در والیبال است که در صورت بروز چالشی در داوری از تکنولوژی و دوربینهای قرار داده شده در اطراف زمین کمک گرفته میشود تا تصمیمی درست گرفته شود. این سیستم به تازگی در فوتبال هم وارد شده و با نام VAR یا کمکداور ویدئویی بین فوتبال دوستان شناخته میشود.
همانطور که گفته شد از تکنولوژی چشم شاهین یا Hawk Eye در والیبال نیز استفاده میشود. حتماً در زمان تماشای مسابقات والیبال از طریق تلویزیون شاهد صحنههایی بودهاید که توپ با اختلاف کمی از خطوط مرزی زمینبازی به زمین برخورد میکند و داوران را در تشخیص محل فرود توپ دچار مشکل میکند. داوران با کمک تصاویر انیمیشنی ساخته شده توسط تکنولوژی Hawk Eye که همزمان به تماشاچیان نیز نشان داده میشود تصمیم درست را میگیرند.
ژاپنیها همیشه در زمینهی تکنولوژی پیشرو بودهاند و تکنولوژیهای ورزشی هم از این قائله مستثنی نیست. تصویر زیر نمونهای از استفاده از تکنولوژی در ورزش توسط ژاپنی هاست که ضربان قلب بازیکنان تیم والیبال ژاپن را به طور آنلاین در مانیتور پزشک تیم نشان می دهد.
تکنولوژی های ورزشی در فوتبال
تکنولوژی روز به روز نقش بیشتری در ورزش پیدا می کند و هر روز خبری از ورود تکنولوژی جدید ورزشی در سایت ها و نشریات ورزشی دیده می شود. فوتبال که به نسبت دیگر ورزش ها با تاخیر بیشتری از تکنولوژی در داوری استفاده کرد امروزه با سرعت بیشتری به سمت استفاده از تکنولوژی می رود.
داوری در فوتبال همواره بسیار جدل برانگیز بوده و کمتر پیش میآید در پایان یک بازی یکی از طرفین، به انتقاد از داوری نپردازد. به همین دلیل فیفا (فدراسیون جهانی فوتبال) تصمیم گرفته برای کمک به داوران از تکنولوژی استفاده بیشتری کند. از اولین نمونههای کمک تکنولوژی به داوران، سیستم ارتباط رادیویی بین داوران و کمک داوران بود. در ابتدا این بیم میرفت که امکان اختلال در این سیستم توسط خرابکاران وجود داشته باشد. اما پس از اطمینان سازندگان این دستگاه به امنیت ارتباط این سیستم به طور گستردهای در مسابقات مورداستفاده قرار گرفت.
سیستم داور ویدئویی (VAR) ، تکنولوژی خط دروازه (goal line) و اسپری محو شونده نمونه های دیگری از بکارگیری تکنولوژی در داوری فوتبال بوده اند. صحنه ای که در بازی لیورپول و منچسترسیتی دو مدعی اصلی قهرمانی این فصل لیگ برتر انگلستان، بازیکن توپ را ار روی خط دروازه بیرون کشید و مانع از گل شدن آن شد به کمک تکنولوژی خط دروازه تشخیص داده شد. تصمیمی که می تواند سرنوشت قهرمان لیگ جزیره را تعیین کند!
وقتی آرتور گرینوود (Arthur Greenwood) سیاستمدار بریتانیایی در سال ۱۹۶۲ طرح آینده ی استادیوم های فوتبال جهان را نشان می داد حرف های او غیر قابل باور و حتی مضحک به نظر می رسید اما گذشت زمان نشان داد تکنولوژی های ورزشی در برخی موارد حتی می تواند از طرح های عجیب او هم پیشی بگیرند.
تکنولوژی در تصویربرداری ورزشی
شاید بزرگترین وجه تکنولوژی های ورزشی که عموم مردم با آن ارتباط دارند، تکنولوژی های تصویربرداری باشد. از سال ۱۸۹۴ که برای اولین بار تصویر برداری از مسابقات ورزشی صورت گرفت روز به روز شاهد پیشرفت در این زمینه بوده ایم به طوری که گاهی حتی تماشاگران، تماشای بازی از خانه را به دلیل امکان تماشای صحنه هایی که در ورزشگاه نمی توانند ببینند، به ورزشگاه رفتن ترجیح می دهند. تصاویر گرفته شده از دوربین های عنکبوتی و هلی شات، تصاویر فوق آهسته و تکرار تصاویر حساس از چندین زاویه و … همگی تکنولوژی هایی هستند که لذت تماشای مسابقات ورزشی را دو چندان می کنند.
اگر از تماشاچیان پرو پا قرص مسابقات فوتبال بالأخص بازیهای خارجی باشید حتماً صحنههایی را دیدهاید که زمین فوتبال از دید بازیکن صاحب توپ به تماشاگران تلویزیونی نشان داده میشود. این تکنولوژی که با عنوان “بازیکن باشید” (Be The Player) شناخته میشود به کررات در الکلاسیکو که بین تیمهای بارسلونا و رئال مادرید برگزار میشود استفاده شده است. یکی دیگر از تکنیکهای تصویری مورد استفاده در الکلاسیکو، نمایش زوایای مختلف زمین در هنگام یک موقعیت حساس است که هر دوی این تکنولوژیها توسط غول صنعت تراشههای الکترونیکی یعنی اینتل رونمایی شده است. هر دوی این تکنولوژیها در ورزشهای دیگری همچون بسکتبال و فوتبال آمریکایی نیز استفاده شده است.